Saffransgrynsallad med rostade rötter

Huvudrätt
30 min
Antal personer: 6
Julens vackraste och godaste sallad gör du genom att koka gryner i grönsaksbuljong och saffran. Vi har använt hirs i vårt recept, men couscous, quinoa, bulgur eller ris går också bra.

Ingredienser

1 kg blandade rotfrukter (palsternacka, sötpotatis, rotselleri)
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk havssalt
2 kanelstänger
2 msk Kung Markatta olja
10 Kung Markatta valnötter

Saffranshirs

3 dl hirs
6 dl vatten
1/2 tsk havssalt
1 tärning Kung Markatta buljong
1 kuvert saffran

Dressing

1/2 dl olivolja
2 tsk dijonsenap
1 tsk lönnsirap
1 nypa havssalt

Till servering

1 dl granatäpplekärnor
1 näve dill

Instruktioner

Sätt ugnen på 200°C.
Skala rotgrönsakerna och skär i mindre bitar.
Lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.
Ringla över oljan, kanel och salt och blanda ihop.
Baka i ugnen i 15 till 20 minuter tills mjuka och gyllene.
I de sista minuterna, lägg in valnötterna och låt rosta med.
Ta ut av ugnen och låt svalna en aning.
Rör ihop dressingingredienserna och blanda med de rostade grönsakerna.
Koka upp alla ingredienserna till saffranshirsen.
Låt sjuda på låg värma i 10 minuter, stäng av värmen och låt eftersvälla i 10 minuter.
Fördela hirsen i en cirkel på ett serveringsfat.
Lägg på de ugnsbakade rotgrönsakerna i mitten.
Sprid ut dillkvistarna och toppa med granatäppelkärnor.
Servera!

Liknande recept