Hummussallad med rostad pumpa och örtmarinerad tofu

Huvudrätt
30 min
Antal personer: 4
Är inte hummussallad bra uppfinning? Riktigt gott och mättande och perfekt restmat! I salladen har vi rostad pumpa, masserad grönkål och snabbmarinerat tofu. Marinaden extraknäcker också som dressing till salladen.

Ingredienser

Hummus

2 burkar (á 400 gram) kokta kikärtor
2 msk tahini
1 dl vatten
1 msk citronsaft
1 tsk malen spiskummin
Flingsalt

Topping

1 matpumpa, exempelvis Butternut, Hokkaido eller Muscat
100 gram grönkål
3 röda plommon, eller 2 röda äpplen
40 gram rostade nötter eller fröer
1 msk rapsolja
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Örtdressad tofu

1 förpackning (á 270 gram) Kung Markatta naturell tofu
3 msk Kung Markatta kallpressad rapsolja
2 msk vatten
1 msk Kung Markatta äppelcidervinäger
1 msk Kung Markatta dijonsenap
1 tsk Kung Markatta lönnsirap
2 rejäla nävar färsk persilja + extra till garnering
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Instruktioner

Häll av kikärtorna. Mixa tillsammans med resten av ingredienserna till hummusen, smaka av med salt.
Värm ugnen till 200°C.
Skrubba pumpan och dela på mitten, grön ur kärnorna och skär resten i mindre bitar.
Ta bort den grova stammen från grönkålen och riv bladen i mindre bitar, massera med olja och en nypa salt tills de mjuknar.
Lägg pumpan på en bakplåt och blanda med lite olja.
Rosta mitt i ugnen i ca 20 minuter, tills pumpan mjuknat och fått en gyllene färg.
Släng på grönkålen på plåten när ca 5 minuter återstår.
Skär tofun i kuber.
Fräs i lite olja i en stekpanna tills de blir lätt gyllene runt om.
Mixa ihop ingredienserna till dressingen, blanda med den frästa tofun.
Skär plommonen i klyftor, blanda med de rostade grönsakerna.
Bred ut hummus i botten på fyra skålar.
Toppa med grönsaksblandningen, tofu och valnötter.
Ringla över lite örtdressing.
Tips! Vill man ta en genväg kan man använda en färdigköpt hummus.
Testa att variera hummusen genom att smaksätta den med exempelvis rostade rotsaker, örter, rostad paprika eller soltorkade tomater.

Liknande recept